BEUKEN

Beukenhout laat zich prima buigen en dit maakt het hout uitstekend toepasbaar voor randen, leuningen, meubels, huishoudelijke voorwerpen, speelgoed, schuifpui,parket en rompen voor meubels.

Beuken is een loofhoutsoort die ingedeeld wordt in duurzaamheidklasse V, waaruit men dus kan concluderen dat deze houtsoort niet geschikt is voor buitentoepassingen.

Ten aanzien van de dikteklasse en indeling in kwaliteit hanteert men in Duitsland dezelfde indeling als is genoemd bij de eiken. Het betreft dus een indeling in A, B, C en Cgw kwaliteit en in een indeling in doorsnedenklasse van 0 tot en met 6+.

De kwaliteit van de beuk is hoger naarmate er minder verkleuring vanuit de kern te zien is. Wit hout wordt het hoogste gewaardeerd, maar naar mate de beuken langer geveld liggen breidt de verkleuring van het kernhout zich van binnen naar buiten uit. In de praktijk moeten de beuken voor mei zijn verzaagd tot b.v. onbekantrecht plaathout om het verkleuringsproces te stoppen. Als plaathout droogt beuken redelijk snel. Het hout kan verder worden nagedroogd in een droogkamer.

Beuken laten zich goed schillen. Om het schillen te vergemakkelijken kan het hout worden gestoomd. Bij het schillen ontstaat een zeer dun laagje fineer waarmee b.v. spaanplaat beplakt kan worden.

Stomen kan ook onder zeer grote druk geschieden. Indien hout in twee richtingen loodrecht op de vezel wordt samengeperst terwijl het wordt verwarmd ontstaat een product dat “lignostone” heet. Dit houtproduct is vormvaster dan normaal samengeperst hout. Beuken lignostone is vijfmaal zo hard als het oorspronkelijke hout.

In Nederland zijn weinig beukenbossen. Het meeste beukenhout wordt ingevoerd vanuit Duitsland, Frankrijk en Slavoniƫ.